Assignment of subjective questions
1. Write a C program to input two numbers from user and calculate their sum.
 Example
 Input
 Input first number: 20
 Input second number: 10
 Output
 Sum = 30
Solution -
#include <stdio.h>
int main()
{
 int num1, num2, sum;
 /*
 * Read two numbers from user
 */
 printf("Enter first number: ");
 scanf("%d", &num1);
 printf("Enter second number:");
 scanf("%d", &num2);
 /* Adding both number is simple and fundamental */
 sum = num1 + num2;
 /* Prints the sum of two numbers */
 printf("Sum of %d and %d = %d", num1, num2, sum);
 return 0;
}
2. Write a C program to input two numbers and perform all arithmetic operations.
 Example
 Input
 First number: 10
 Second number: 5
 Output
 Sum = 15
 Difference = 5
 Product = 50
 Quotient = 2
 Modulus = 0
Solution -
#include <stdio.h>
int main()
{
 int num1, num2;
 int sum, sub, mult, mod;
 float div;
 /*
 * Input two numbers from user
 */
 printf("Enter any two numbers: ");
 scanf("%d%d", &num1, &num2);
 /*
 * Perform all arithmetic operations
 */
 sum = num1 + num2;
 sub = num1 - num2;
 mult = num1 * num2;
 div = (float)num1 / num2;
 mod = num1 % num2;
 /*
 * Print result of all arithmetic operations
 */
 printf("SUM = %d\n", sum);
 printf("DIFFERENCE = %d\n", sub);
 printf("PRODUCT = %d\n", mult);
 printf("QUOTIENT = %f\n", div);
 printf("MODULUS = %d", mod);
 return 0;
}
3. Write a C program to input length and width of a rectangle and calculate
perimeter of the rectangle.
 Example
 Input
 Enter length: 5
 Enter width: 10
 Output
 Perimeter of rectangle = 30 units
Solution -
#include <stdio.h>
int main()
{
 float length, width, perimeter;
 /*
 * Input length and width of rectangle from user
 */
 printf("Enter length of the rectangle: ");
 scanf("%f", &length);
 printf("Enter width of the rectangle: ");
 scanf("%f", &width);
 /* Calculate perimeter of rectangle */
 perimeter = 2 * (length + width);
 /* Print perimeter of rectangle */
 printf("Perimeter of rectangle = %f units ", perimeter);
 return 0;
}
4. Write a C program to input length and width of a rectangle and find area of the
given rectangle.
 Example
 Input
 Enter length: 5
 Enter width: 10
 Output
 Area of rectangle = 50 sq. units
Solution -
#include <stdio.h>
int main()
{
 float length, width, area;
 /*
 * Input length and width of rectangle
 */
 printf("Enter length of rectangle: ");
 scanf("%f", &length);
 printf("Enter width of rectangle: ");
 scanf("%d", &width);
 /* Calculate area of rectangle */
 area = length * width;
 /* Print area of rectangle */
 printf("Area of rectangle = %f sq. units ", area);
 return 0;
}
5. Write a C program to input radius of a circle from user and find diameter,
circumference and area of the circle.
 Example
 Input
 Enter radius: 10
 Output
 Diameter = 20 units
 Circumference = 62.79 units
 Area = 314 sq. units
Solution -
#include <stdio.h>
int main()
{
 float radius, diameter, circumference, area;
 /*
 * Input radius of circle from user
 */
 printf("Enter radius of circle: ");
 scanf("%f", &radius);
 /*
 * Calculate diameter, circumference and area
 */
 diameter = 2 * radius;
 circumference = 2 * 3.14 * radius;
 area = 3.14 * (radius * radius);
 /*
 * Print all results
 */
 printf("Diameter of circle = %.2f units \n", diameter);
 printf("Circumference of circle = %.2f units \n", circumference);
 printf("Area of circle = %.2f sq. units ", area);
 return 0;
}
6. Write a C program to input length in centimeter and convert it to meter and
kilometer.
 Example
 Input
 Enter length in centimeter = 1000
 Output
 Length in meter = 10 m
 Length in kilometer = 0.01 km
Solution -
#include <stdio.h>
int main()
{
 float cm, meter, km;
 /* Input length in centimeter from user */
 printf("Enter length in centimeter: ");
 scanf("%f", &cm);
 /* Convert centimeter into meter and kilometer */
 meter = cm / 100.0;
 km = cm / 100000.0;
 printf("Length in Meter = %.2f m \n", meter);
 printf("Length in Kilometer = %.2f km", km);
 return 0;
}
7. Write a C program to input temperature in Centigrade and convert to
Fahrenheit.
 Example
 Input
 Enter temperature in Celsius = 100
 Output
 Temperature in Fahrenheit = 212 F
Solution -
#include <stdio.h>
int main()
{
 float celsius, fahrenheit;
 /* Input temperature in celsius */
 printf("Enter temperature in Celsius: ");
 scanf("%f", &celsius);
 /* celsius to fahrenheit conversion formula */
 fahrenheit = (celsius * 9 / 5) + 32;
 printf("%.2f Celsius = %.2f Fahrenheit", celsius, fahrenheit);
 return 0;
}
8. Write a C program to input temperature in degree Fahrenheit and convert it to
degree Centigrade.
 Example
 Input
 Temperature in fahrenheit = 205
 Output
 Temperature in celsius = 96.11 C
Solution -
#include <stdio.h>
int main()
{
 float celsius, fahrenheit;
 /* Input temperature in fahrenheit */
 printf("Enter temperature in Fahrenheit: ");
 scanf("%f", &fahrenheit);
 /* Fahrenheit to celsius conversion formula */
 celsius = (fahrenheit - 32) * 5 / 9;
 /* Print the value of celsius */
 printf("%.2f Fahrenheit = %.2f Celsius", fahrenheit, celsius);
 return 0;
}
9. Write a C program to input number of days from user and convert it to years,
weeks and days.
 Example
 Input
 Enter days: 373
 Output
 373 days = 1 year/s, 1 week/s and 1 day/s
Solution -
#include <stdio.h>
int main()
{
 int days, years, weeks;
 /* Input total number of days from user */
 printf("Enter days: ");
 scanf("%d", &days);
 /* Conversion */
 years = (days / 365); // Ignoring leap year
 weeks = (days % 365) / 7;
 days = days - ((years * 365) + (weeks * 7));
 /* Print all resultant values */
 printf("YEARS: %d\n", years);
 printf("WEEKS: %d\n", weeks);
 printf("DAYS: %d", days);
 return 0;
}
10. Write a C program to input two numbers from user and find their power using
pow() function.
 Example
 Input
 Enter base: 5
 Enter exponent: 2
 Output
 5 ^ 2 = 25
Solution -
#include <stdio.h>
#include <math.h> // Used for pow() function
int main()
{
 double base, expo, power;
 /* Input two numbers from user */
 printf("Enter base: ");
 scanf("%lf", &base);
 printf("Enter exponent: ");
 scanf("%lf", &expo);
 /* Calculates base^expo */
 power = pow(base, expo);
 printf("%.2lf ^ %.2lf = %.2lf", base, expo, power);
 return 0;
}